Cursus Kindful Run


Wat is Kindful Run?

Kindful Run is een combinatie van Mindfulness, Ademhalingstechniek en Hardlopen.

Mindfulness is het bewust aandacht brengen naar het 'hier en nu' met een open blik. Kindful Run laat jou kennis maken met de verschillende facetten van het hardlopen en leert jou te luisteren naar je eigen lichaam. Zo wordt jij je bewust van je eigen loophouding, je aandacht bij het hardlopen en jouw kracht en energie in jouw lichaam. Door meer in het 'Hier en nu' te lopen leer je je hoofd leeg te maken en te genieten van het moment.

Ademhalingstechnieken pas ik toe om het maximale rendement uit je ademhaling te halen. Veel mensen, ook hardlopers, ademen verkeerd waardoor veel te veel energie onnodig verbruikt wordt. Binnen Kindful Run gebruik ik de neusademhaling. Hoe langzamer en hoe minder je inademt, des te meer zuurstof en minder melkzuur je in je lichaamscellen hebt en des te lager je hartslag zal zijn. Zo is ademhalen via de neus een stuk 'voordeliger' en gezonder dan ademhalen via de mond, ook tijdens het hardlopen.

 

Hardlopen heeft positieve effect op vrijwel al jouw orgaansystemen in je lichaam. Regelmatig sporten helpt een breed scala aan gezondheidsproblemen en ziekten te voorkomen, of reeds aanwezige klachten te verminderen. Vaak leggen mensen zich teveel en te hoge prestatiedoelen op, niet alleen in de sport die beoefent wordt maar ook in werk en andere dagelijkse activiteiten: herken je dat bij jezelf? Met een zesweekse cursus Mindful Run (6 x 1 uur) leer en ervaar je hoe jij volop van het hardlopen en de omgeving kunt genieten met een juiste ademhaling, looptechniek en lopen in het 'hier en nu'. Jouw cursus wordt een proces van bewustwording van lichaam en geest. Kindful Run is de reis van je hoofd (verstandelijk) naar je hart (voelen) met als brug de neusademhaling.


De cursus: het wordt serieus leuk!

De groep waarin je mee doet kan uit 6 of 8 maar ook uit 10 of 12 deelnemers bestaan. De een heeft (nog) nooit of nauwelijks hardgelopen, de ander heeft een berg ervaring..., het maakt niet uit en de een is niet beter als de ander! Je komt met een lege 'rugzak' (de volle laat je thuis) en ik reik je tools aan waarvan jij tijdens de vijfweekse cursus bepaald welke je in je 'rugzak' stopt en welke niet. Niets moet... Wat je wil delen deel je, wat je niet wil delen deel je niet. Ook al doen we de cursus als groep, ieder individu heeft ook een eigen route en staat op een bepaald punt in die eigen route.

Er zitten veel 'spelelementen' in de cursus, niet moeilijk maar wel effectief. En ook leuk en luchtig en dat zal vaak een 'big smile' opleveren. Je krijgt een totaalpakket aangeboden. Daardoor wordt (hard)lopen voor jou veel meer als snel of minder snel het ene been voor het andere zetten. Zo kan hardlopen een vorm voor je worden van het je bewust zijn van fysieke en mentale prikkels. Van alles wat om je heen gebeurt, te zien, te ruiken. Innerlijke rust terwijl je benen kilometers maken..., hoe mooi is dat!