WAARSCHUWING

"Ja maar, zo heeft het schema geen zin." – tik ik in mijn mail aan Jacqueline. En ook: "Je omslagpunt moet wel kloppen, anders heeft het weinig zin om met een hartslagmeter te lopen."

 

Ze appt me eerder dat ze de trainingen van Sportrusten zo langzaam vindt. Alsof ze – na een jaar opbouwend hardlopen – ineens tien stappen terug moet.
Jacqueline liep dit voorjaar een halve marathon (1u56′ – maar tijden interesseren haar niet) zonder echt te trainen. Ja, ze liep wel drie keer per week hard, twee keer met een vriendin en één keer met een loopgroep. Maar dan liep ze gewoon lekker een rondje, zonder hartslagmeter en ze deden gewoon waar ze zin in hadden.

Van halve naar hele...
Na een halve marathon in mei begon het te kriebelen: zouden ze ook een hele kunnen? Samen met haar vriendin fantaseerde Jacqueline al over de marathon van Amsterdam, met finish in het Olympisch Stadion. Het lijkt haar kicken om daar te finishen. En ze weet wel dat de halve ook in het stadion eindigt, maar de hele zou helemaal gaaf zijn.

Haar vriendin kent mensen die met het 100-dagen Sportrusten programma (max. 14-kilometer-schema) een marathon hebben gelopen. Dat spreekt het duo ook wel aan: weinig kilometers is minder kans op blessures en gericht trainen op hartslag geeft vertrouwen dat het ze echt kan lukken. Hoewel ze liever zonder hartslagmeter loopt, zet ze zich daaroverheen en besluit ze om de marathon serieus aan te pakken.
Ze schaffen beiden het 100-dagen Sportrusten pakket (Brons) aan via de webshop van Mindful2.nl

 

Hartslagmeter & omslagpunt

Dus koopt ze een hartslagmeter en bestelt De Hardlooprevolutie (ook te koop in de webwinkel op deze site!). Ze leest dat ze voor de trainingen nog twee dingen moet weten: haar 10-kilometertijd en haar omslagpunt. Haar 10 kilometertijd weet ze: 51 minuten (en daar is ze trots op). Om haar omslagpunt vast te stellen doet ze een inspanningstest op een loopband met ademgasanalyse. Ze pakt het goed aan. Denkt ze...

Jacqueline krijgt een mooi rapport mee met ingewikkelde grafieken en kleurrijke tabellen. En er staat duidelijk wat haar omslagpunt (= anaerobe drempel) en haar maximale hartslag is. Anaerobe drempel: 158. Maximale hartslag: 182.
In De Hardlooprevolutie zoekt ze in de tabellen naar haar marathonhartslag.
Met een omslagpunt van 158 en een 10-kilometertijd van 51 minuten is marathonhartslag 129. De eerste keer dat ze met een hartslag van 129 gaat lopen is ze direct chagrijnig: ze loopt héél langzaam en haar vriendin mag veel sneller lopen op marathonhartslag! Maar ze denkt dat ze gewoon moet wennen aan trainen op hartslag en loopt drie weken met een hartslag van 129.

Frustraties
Dan stuurt ze me een app.
Het tempo frustreert haar, ze merkt geen vooruitgang en als ze in dit tempo een marathon moet lopen, dan doet ze er wel zes uur over. Terwijl volgens De Hardlooprevolutie een tijd van 4u10 mogelijk is met een 10 kilometertijd van 51 minuten.

Ik vertrouw het niet en vraag of haar omslagpunt wel echt 158 is. ‘Natuurlijk’ – antwoord ze – ‘ik heb een test laten doen van € 220,00 euro bij een sportarts.’
Ik vraag of hardlopen met een hartslag van 158 echt zwaar voelt, of ze hijgt en zware benen krijgt. Ze antwoord dat dat wel meevalt en dat ze best lekker loopt met een hartslag van 165. Of zelfs 170. Je hoeft geen sportarts te zijn om te weten dat lopen op je omslagpunt niet makkelijk is...

Ik stuur haar de link door met verschillende manieren om haar omslagpunt te testen en het aanbod om bij mij de veldtest van Stans van der Poel (ontwikkeld samen met Bob Boverman) te doen om te kijken of ze dan ook in de buurt van 158 uitkomt.
Ik doe met haar de veldtest in de buurt van het Horsterpark in Duiven en fiets volgens het protocol. Ze haalt 15 km/uur en een hartslag van 182. Dus volgens deze test is haar omslagpunt 179, ja je leest het goed: 179! Dat is 21 slagen hoger dan 158.

(Het 100-dagen Sportrustenpakket Zilver via Mindful2.nl is inclusief intake en veldtest!)

 

Dat loopt heerlijk!

Trainen met een hartslagmeter heeft weinig zin als je je omslagpunt niet weet. En trainen met Sportrusten schiet niet op als je hartslagen 21 slagen te laag zijn. Dan wordt elke training vogels kijken en ga je niet vooruit. Ze vraagt me eerst hoe het kan dat dit verschil zo groot is. En ik heb werkelijk geen benul hoe een omslagpunt op 158 gezet kan worden terwijl het richting de 180 gaat. Ik weet wel dat Jacqueline geen uitzondering is. Met haar ‘nieuwe’ omslagpunt is haar marathonhartslag geen 129, maar 150. En dat loopt heerlijk. Jacqueline is nu lekker aan het trainen op marathonhartslag en merkt dat ze sneller wordt.

Ben jij ook aan het trainen met een hartslagmeter voor een mooi evenement in het najaar? Dan is het echt de moeite waard om je omslagpunt goed te kiezen. Heb je het gevoel dat je heel langzaam moet trainen, sinds je met een hartslagmeter traint? Dat kan natuurlijk kloppen, maar controleer wel even je omslagpunt met dezelfde test als Jacqueline.

Waarom is trainen met een hartslagmeter ook alweer zo zinvol?
Ook al heb je een hekel aan trainen met een hartslagmeter: als je een periode gericht met een hartslagmeter traint, dan leer je onwijs veel over je eigen lichaam.
En met je omslagpunt kun je jouw hartslagzones berekenen. Door een paar weken je trainingen bij te houden zie je of je progressie maakt. Als je met dezelfde hartslag harder gaat lopen, dan ben je goed bezig. Dat is nogal inspirerend.

En na 100 dagen zet je de hartslagmeter gewoon weer op Marktplaats, het moet wel leuk blijven natuurlijk...