· 

Oh nee hè, koud afdouchen

Ruim een jaar heb ik nu de gewoonte om na een heerlijke hete douche de regelknop helemaal terug te draaien naar koud! Nee, dan ben ik er nog niet onderuit, dat zou flauw zijn... Zo sta ik dagelijks minstens 1x een minuut of twee onder een ijskoude douche. Het valt me wel op dat ik op het moment suprême, het moment waarop ik de koude kraan open draai "Oh nee hè" zeg.

Is koud afdouchen, of het in de winter in ijskoude grachten of meren zwemmen een tijdelijke hype of heeft het de potentie van hardlopen waar al decennia lang, miljoenen mensen profijt van hebben?

 

Zoals er 1001 redenen zijn om hard te lopen zijn er 1002 redenen om in de winter gewoon buiten te zwemmen: avontuur, wilskracht, stemming, aanmaak bruin vet, doorbloeding, oerkracht, saamhorigheid, verstilling...

Weet je wat? Ik ga het uitzoeken! Ik kom erop terug, zeker weten